Miksi esteettömyys?

Esteettömyys tarkoittaa Internetissä web-sivun soveltumista erilaisiin käyttötilanteisiin ja erityisryhmille. Esimerkiksi sokeilla, kuuroilla ja lukihäiriöisillä on tarpeensa myös Internetissä, ja tarpeisiin vastaavalla on kilpailuetu. 250.000 suomalaisella on vamma tai erityisvaikeus joka vaikeuttaa Webin käyttöä. Parikymmentä tuhatta suomalaista ei voi käyttää web-palveluita ilman apuvälineitä. Lukuun ei ole edes laskettu kännykkäselailijoita eikä iäkkäitä käyttäjiä.

Erityisryhmä Määrä Suomessa
Sokeat 10.000
Muuten näkövammaiset 70.000
Autistit 10.000
Autismin kirjoon kuuluvat 50.000
Epileptikot 53.000
Kehitysvammaiset 30.000
CP-vammaiset 6.500
MS-taudin sairastajat 6.000 1
Parkinsonin tauti 10.000
Kuurot 8.000
Dysfaatikot 10.000

Web tarjoaa erityisryhmille myös aivan uusia mahdollisuuksia: esimerkiksi sokeat voivat lukea verkkolehtiä puhesyntetisaattorin avulla lukea ilman ulkopuolisen apua. Pistekirjoitettuja sanomalehtiä ei Suomessa julkaista ja tavallisen sanomalehden lukemiseen tarvitaan aina avustaja.

Esteetön sivusto helpottaa kaikkien käyttäjien elämää

Esteettömät sivut ovat yleensä kevyitä ladata ja toimivat oivallisesti matkapuhelinten selaimissa: samalla kun sivustosi palvelee sokeita, se palvelee myös tien päällä selaavia. Kehitysvammaiset ja dysfaatikot tarvitsevat helposti ymmärrettävää kieltä - kuten myös kiireiset, väsyneet ja stressaantuneet kävijät. Yksinkertainen kieli helpottaa ymmärtämistä myös maahanmuuttajille.

Hakukoneet ovat sokeita

Hakukoneet eivät voi nähdä sivuasi, joten ne tulkitsevat sivuasi kuten sokeat. Web-standardien noudattaminen helpottaa sivujesi lukemista myös hakukoneille, joten näyt hakukoneissa paremmin.

Säästät rahaa

Esteetön ja web-standardeja noudattava sivusto käyttää noin puolet vähemmän tiedonsiirtokapasiteettia kuin "tavallinen" vastaava. Web-standardien avulla sivuston ulkoasun muokkaamisesta tulee helpompaa, sillä kaikkien sivujesi ulkoasua voidaan muuttaa yhtä tiedostoa muokkaamalla. Yhtenäinen graafinen linja bändin uuden levyn kanssa voidaan toteuttaa helposti, nopeasti ja halvalla. Yritysilmeen muutos ei vaadi massiivista uudelleensuunnittelua. Jopa dokumentoimaton, mutta standardinmukainen sivusto voidaan uudistaa helposti.

Saat imagoedun

Kuluttajan valinnoissa etiikka painaa yhä enemmän. Välittävä ja tasa-arvoinen yritys tarvitsee esteettömän sivuston.

Lähteet

Huomautukset

  1. Suurin osa MS-tautia sairastavista ei ole vaikeavammaisia